‘Teveel aan vocht beter afvoeren.’
Bij welke klachten
Oedeemtherapie kan ingezet worden bij diverse klachten. Hierbij moet u denken aan; oedeem (lymfe-oedeem, veneus oedeem, lip-oedeem), circulatiestoornissen, posttraumatische klachten, postoperatieve klachten, na bestralingen en dermatologische aandoeningen.
Wat houdt de specialisatie in
Oedeemtherapie is een therapie die erop gericht is het oedeem (teveel aan vocht) beter en/of sneller af te voeren. Een onderdeel van oedeemtherapie is manuele lymfedrainage: dit is een zachte massagevorm om het lymfestelsel te stimuleren. Lymfedrainage (afvoer van het vocht door het lymfestelsel) is een normale, natuurlijke functie van ons lichaam. Deze functie kan echter verminderen als gevolg van een ongeval, ziekte, operatie of bestralingen. In dit geval probeert de therapeut door middel van massage de drainage (afvoer van vocht) te optimaliseren.
Andere onderdelen van oedeemtherapie zijn: compressietherapie (zwachtelen), bewegingstherapie, instructie en educatie aan de patiënt over het omgaan met oedeem. Bij een goede oedeembehandeling komen alle onderdelen aan bod.
Opbouw behandeling
Onze therapeut zal de eerste sessie tijdens een vraaggesprek, eventueel aangevuld met uw verwijzing en of beeldvormend onderzoek van uw arts of specialist, uw fysieke ongemakken in kaart brengen en dit vastleggen in een EPD*. Bij de intake wordt in beeld gebracht wat de grootste problemen zijn en waar u de meeste hinder van ondervindt. Vervolgens wordt aan deze doelen gewerkt. Hoe de behandelingen er inhoudelijk uitzien, is voor iedereen verschillend. De ene patiënt komt maar een aantal keer en gaat met adviezen en tips zelf aan de slag. De andere komt gedurende een langere periode wekelijks om samen met de therapeut te oefenen.
* Wij zijn door de zorgverzekeraars verplicht om uw gegevens vast te leggen in een elektronisch patiënten dossier. Uw gegevens worden met zorg en volgens de AVG verwerkt en zonder uw toestemming niet aan derden verstrekt.
Vergoeding en verwijzing
Het is afhankelijk voor welke klacht u komt en hoe u verzekerd bent, maar in bijna alle gevallen is er vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. De praktijk heeft met alle zorgverzekeraars een overeenkomst. De mate van vergoeding hangt af van uw vorm van uw aanvullende verzekering. De praktijk kan u informeren over uw vergoeding. Neem voor specifieke informatie contact op met uw zorgverzekeraar, zo komt u niet voor verrassingen te staan.
Voor een behandeling van de meeste klachten heeft u bij Van Sambeek fysiotherapie geen verwijzing nodig. Dit wordt DTF genoemd, wat staat voor Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie. Als u geopereerd bent, een chronische aandoening heeft die op de ‘chronische lijst fysiotherapie’ staat of als u een behandeling aan huis nodig heeft, dan stelt de zorgverzekeraar een verwijzing van uw arts of verwijzend specialist verplicht. Oedeemtherapie valt onder de lijst van chronische aandoeningen. U kunt met de praktijk contact opnemen om meer informatie over de verwijzing te krijgen.
Samenwerking
We werken natuurlijk nauw samen met alle specialistische therapeuten binnen onze praktijk. Daarnaast maken we gebruik van alle sportfaciliteiten en zwembaden in de sportcentra(Health City, Fit Factory, BasicFit) waarin we gesitueerd zijn. In Oisterwijk werken we samen met sportpark Den Donk, waar FYSIO-ABC en hydrotherapie wordt gegeven. Daarnaast zijn we aangesloten bij diverse netwerken, zoals ClaudicatioNET/ Chronisch ZorgNET, ParkinsonNET, met Parkinson verpleegkundigen in het ETZ en het regionale Parkinsonnetwerk, OncoNET, OrigGENE , beroepsverenigingen en werken we samen met artsen, tandartsen en specialisten (orthopeden, gynaecologen, kaakchirurgen) in de ziekenhuizen uit de omgeving.
Wie staat er voor u klaar bij van Sambeek Fysiotherapie